Üzlet
Ethiopia – Biloya Anaerobic OMNI
3690 Ft – 15640 Ft
JARC variánsokból, anaerob száraz feldolgozással készült, maracuja, sárgadinnye és tejcsoki ízjegyekkel bíró etióp szemes kávé, OMNI eljárásssal pörkölve.
Pörkölő: CrackerJack
A történet
A Tracon Coffee új feldolgozási módszerekkel kísérletezik, hogy emelje a minőséget és kitűnjön az egyre növekvő számú etiópiai mosóállomás közül. A Tracon 2015 óta kísérletezik az anaerob fermentációval több yirgacheffe-i mosóállomásán, és 2018 óta a Biloya mosóállomáson Anaerobic Natural kávékat állítanak elő. A régióban a gazdálkodási módszerek továbbra is nagyrészt hagyományosak. A yirgacheffe-i gazdák jellemzően más élelmiszernövényekkel vetik be a kávéültetvényeiket. Ez a módszer a kistermők körében elterjedt, mivel maximalizálja a földhasználatot és élelmet biztosít a családjaik számára. Amellett, hogy a gazdaságok többsége továbbra is hagyományos vetésforgót használ, alapértelmezett biogazdálkodást is folytatnak. A yirgacheffe-i gazdák jellemzően nagyon kevés műtrágyát vagy növényvédő szert használnak – ha egyáltalán használnak -. A legtöbb mezőgazdasági munkát a közvetlen családtagok végzik kézzel. A csodálatos éghajlat kihasználása érdekében az említett állomás képzést biztosít, hogy a gazdák jobb minőségű kávécseresznyét termelhessenek. A képzés a cseresznye betakarítására és szállítására vonatkozó eljárásokra összpontosít. A gazdák szelektíven, kézzel szedik le az érett cseresznyét, és szállítják Biloyába. A beérkezéskor az alkalmazottak szemrevételezéssel ellenőrzik a cseresznyét, és csak a teljesen érett cseresznyét fogadják el az anaerob erjesztéshez. A kiválasztott cseresznyét szorosan GrainPro zsákokba csomagolják és lezárják. A cseresznye 18-24 órán keresztül erjed anaerob módon (oxigén nélkül). Az erjedés után a cseresznyét óvatosan kiveszik a zsákokból, és közvetlen napfényben, magasított ágyásokon szárítják. A dolgozók gyakran átforgatják a cseresznyéket, hogy elősegítsék az egyenletes száradást. A cseresznye száradása körülbelül 2-3 hétig tart.
Az anaerob feldolgozás
Ahogy egyre több termelő és mosóállomás lép be a specialty kávé piacra, az egyedi feldolgozási módszerek új lehetőséget jelentenek arra, hogy kitűnjenek az egyre növekvő számú eladók közül. Az egyik ilyen újabb feldolgozási módszer az anaerob fermentáció. Az anaerob erjesztés zárt tartályokban történik. A lezárás azt jelenti, hogy az erjedést tápláló mikrobák gyorsan elfogyasztják a tartályban lévő összes oxigént. Ekkor a környezet anaerob (oxigén nélküli) lesz. Ebben az új környezetben a jellemzően oxigént belélegző mikrobáknak nehezebb a túlélés, és azok, amelyek szén-dioxiddal (az oxigént belélegző mikrobák tipikus melléktermékével) táplálkoznak, képesek uralni az erjedést. A mikrobák rendkívül változatosak, és a kávékban az ízek széles skáláját képesek előállítani. Az aerob (oxigénlégző) mikrobák más ízhatásokat produkálnak, mint az anaerob mikrobák, így a mikrobák számára rendelkezésre álló erőforrások megváltoztatásával nagymértékben eltérő ízeket állíthatunk elő.
A CrackerJack espresso receptje
Víz hőmérséklet: 94 C°
Arány: 2.57:6
Bemenő: 18-18,5 gramm
Kijövő: 42-44 gramm
Extrakciós idő: 27-29 mp
Filter recept ajánlás
Víz hőmérséklet: 94 C°
Bemenő: 18 gramm
Kijövő: 305 gramm
Extrakciós idő: ~3:30
Felöntés: 55g blooming – 70g – 90g – 90g
Az alkotók
A CrackerJack elhatározta, hogy minőségükkel és megjelenésükkel emelik Pécs és az ország gasztronómiai színvonalát. Küldetésüknek tekintik, hogy minden tételből kihozzák a maximumot, így nyújtva a legjobbat az otthoni fogyasztók számára is. Olvasd el, ismerd meg a CrackerJack történetét!
Kipróbálnád?
Szeretnéd kipróbálni az adott tételt? Jó lenne egy kis referencia a végeredményhez? Megkósolnád vásárlás előtt?
Semmi gond, ugyanis minden partnerünknél összegyűjtöttük melyik kávézóban találkozhatsz termékeikkel!
Elmerülnél a kávéban?
Rövid kávé rovatunkban röviden és lényegretörően összeszedtünk mindent, amit a kávézásról tudnod kell!
Rendelési információk
Friss pörkölést kapok?
Partnereinkkel minden tétel ajánlott fogyasztási és frissességi idejéről megállapodunk, melyet tiszteletben tartunk és garantálunk. Biztos lehet benne, hogy a kiszállított tételek a pörkölők által javasolt időtartamon belül, frissen kerülnek kiszállításra. Amennyiben a pörkölők által javasolt időtartam kezd közeledni, az adott terméket ellátjuk a Ments meg! címkével és a pörkölés pontos időpontjával.
Milyen hamar kapom meg a rendelésem?
Amennyiben a rendelésed termékeinek oldalán „Elérhető” készletinformáció van, úgy a 17:00-ig beérkezett rendelést már másnap a kezeidben tarthatod. Minden más esetben a terméket rendelésre pörkölik partnereink, vagy egy korábbi, de még nem beszállított batch szállítását várjuk. Ez általában 3-5 munkanap átfutási időt jelent.
Hogyan kaphatom meg a rendelésem?
A megrendelésed lehetőséged van házhoz, vagy csomagpontra szállítással kérni. A szállítást a fuvar.hu és az MPL végzi, a csomag feladását követő munkanapi kézbesítéssel.
Milyen szállítási költségekkel számolhatok?
A házhoz szállítás költsége 1450Ft, míg a csomagpontos szállításé 1150Ft, 10.000Ft felett pedig átvállaljuk a szállítási díjat.
Van lehetőség személyes átvételre?
A személyes átvételre egyelőre nincs lehetőség, de dolgozunk rajta, hogy minél hamarabb elhozzuk számotokra ezt a lehetőséget.
Tömeg | 0,25 g |
---|---|
Méretek | 10 × 3 × 20 cm |
Mennyiség | 200g, 1000g |
Pörkölő | |
Pörkölő ország | |
Ízjegyek | |
Származás | |
Magasság | |
Elkészítés módja | |
Feldolgozás | |
Régió |