Üzlet
El Salvador San Carlos Dos ESPRESSO
Klasszikus, espressohoz pörkölt kakaó, mandula, szilvalekvár ízjegyekkel bíró, az el salvadori Cacahuatique-hegyről származó specialty szemes kávé
Pörkölő: CrackerJack
A Farm története
A Cooperativa San Carlos először 1980-ban indult el, amit a salvadori kormány által végrehajtott agrár reform tett lehetővé, amely újraelosztotta a földeket a kisgazdák között. A 672 hektáros gazdaság 1100 és 1665 méteres magasság között terül el a Cacahuatique-hegyen, amely az 1980-as évek polgárháborúja idején stratégiai erősséget jelentett a kormány ellenzéki erői számára, mivel a hegycsúcsról messzire be lehetett látni a régiót. 126 tag és családjaik élnek a földeken, akik együtt dolgoznak a gazdaságban, és a földeket 25 különálló parcellára osztották. Eredetileg csak pacát és bourbont termesztettek, és a közelmúltban a farm magasabb parcelláiban kis mennyiségű pacamarát is termesztettek. A nedves malom és a kávé feldolgozására szolgáló teraszok 1400 masl magasságban találhatók a hegyen, ami tökéletes helyszínt biztosít a kávé szárításához, mivel észak/északkelet felé néz, ami az uralkodó szél iránya, ami segít fenntartani a kávé szárításához szükséges stabil hőmérsékletet. A 2019/20-as szüret kezdetén megkértük jó barátunkat, Carlos Alfredo Estevezt, a hondurasi mikro tétel program vezetőjét, hogy utazzon El Salvadorba és a San Carlos farmra, hogy egy hetes képzést tartson a kísérleti mikro tételek előállításáról és a feldolgozás javításáról, felhasználva a 2016 óta Hondurasban szerzett tapasztalatait. Ez a lot néhány kisebb lotból áll, amelyeket 90 órán át maceráltak hordókban, majd megmosták és megtisztították, mielőtt 10-13 napig a teraszon szárították volna. A San Carlos Dos a Catholic Relief Services által működtetett Blue Harvest Program (2016-ban indult) része is, amely a közép-amerikai vízhiány miatt kiemelt vízhiányos területek és a talajvízszintek kezelésének segítésével foglalkozik. Azért esett rájuk a választás, mert Morazán megyét kiemelték, mint az éhínség potenciális területét a rendelkezésre álló vízhiány és a talaj rossz állapota miatt. Ezt a programot akkor indították el, amikor a termelés visszaesett, és a levélrozsda, a la roya pusztítást okozott az EL Salvador-i kávéültetvényeken. A szövetkezeti tagok a földeken segítséggel elkezdték a helyes talaj- és vízgazdálkodási gyakorlatok bevezetését; az agrokémiai szerek használatának minimalizálását, a szerves trágyák használatának előmozdítását és a jobb talajgazdálkodási gyakorlatok beültetését. A földeken 338 beszivárgó kutat tartanak fenn, amelyek segítenek a csapadékvíz elvezetésében. A Cocahuatique-hegy biztosítja Osicala város vízforrását, és ezek a változások hozzájárulnak a közösség és a családok vízellátásának javításához. A vízellátás mellett ezek a változtatások a földterület egy manzanára jutó átlagos terméshozamának növekedését is eredményezték, ami El Salvador átlaga fölé emelte azt. Idén a földművelési gyakorlatok következtében megemelkedett talajvízszintnek köszönhetően most már képesek vízzel ellátni Osicala helyi városát, akik 4 naponta kaptak vizet. A jövőben a gazdaságtól a városig egy csővezetéket fognak építeni, így a csapot megnyitva minden nap lesz víz az ott élők számára.
A CrackerJack espresso receptje
Víz hőmérséklet: 94 C°
Arány: 2.57:6
Bemenő: 18-18,5 gramm
Kijövő: 42-44 gramm
Extrakciós idő: 27-29 mp
Filter recept ajánlás
Víz hőmérséklet: 94 C°
Bemenő: 18 gramm
Kijövő: 305 gramm
Extrakciós idő: ~3:30
Felöntés: 55g blooming – 70g – 90g – 90g
Az alkotók
A CrackerJack elhatározta, hogy minőségükkel és megjelenésükkel emelik Pécs és az ország gasztronómiai színvonalát. Küldetésüknek tekintik, hogy minden tételből kihozzák a maximumot, így nyújtva a legjobbat az otthoni fogyasztók számára is. Olvasd el, ismerd meg a CrackerJack történetét!
Kipróbálnád?
Szeretnéd kipróbálni az adott tételt? Jó lenne egy kis referencia a végeredményhez? Megkósolnád vásárlás előtt?
Semmi gond, ugyanis minden partnerünknél összegyűjtöttük melyik kávézóban találkozhatsz termékeikkel!
Elmerülnél a kávéban?
Rövid kávé rovatunkban röviden és lényegretörően összeszedtünk mindent, amit a kávézásról tudnod kell!
Rendelési információk
Friss pörkölést kapok?
Partnereinkkel minden tétel ajánlott fogyasztási és frissességi idejéről megállapodunk, melyet tiszteletben tartunk és garantálunk. Biztos lehet benne, hogy a kiszállított tételek a pörkölők által javasolt időtartamon belül, frissen kerülnek kiszállításra. Amennyiben a pörkölők által javasolt időtartam kezd közeledni, az adott terméket ellátjuk a Ments meg! címkével és a pörkölés pontos időpontjával.
Milyen hamar kapom meg a rendelésem?
Amennyiben a rendelésed termékeinek oldalán „Elérhető” készletinformáció van, úgy a 17:00-ig beérkezett rendelést már másnap a kezeidben tarthatod. Minden más esetben a terméket rendelésre pörkölik partnereink, vagy egy korábbi, de még nem beszállított batch szállítását várjuk. Ez általában 3-5 munkanap átfutási időt jelent.
Hogyan kaphatom meg a rendelésem?
A megrendelésed lehetőséged van házhoz, vagy csomagpontra szállítással kérni. A szállítást a fuvar.hu és az MPL végzi, a csomag feladását követő munkanapi kézbesítéssel.
Milyen szállítási költségekkel számolhatok?
A házhoz szállítás költsége 1450Ft, míg a csomagpontos szállításé 1150Ft, 10.000Ft felett pedig átvállaljuk a szállítási díjat.
Van lehetőség személyes átvételre?
A személyes átvételre egyelőre nincs lehetőség, de dolgozunk rajta, hogy minél hamarabb elhozzuk számotokra ezt a lehetőséget.
Tömeg | 0,25 g |
---|---|
Méretek | 10 × 3 × 20 cm |
Mennyiség | 200g, 1000g |
Pörkölő | |
Pörkölő ország | |
Ízjegyek | |
Származás | |
Régió | |
Magasság | |
Feldolgozás | |
Elkészítés módja | |
Típus | |
Ízkategória | Klasszikus |