Üzlet
Indonézia – Kerinci Filter
A történet
A Koerintji Barokah Bersama Kooperatív 320 tagja a Kerinci-hegy lábánál fekvő fennsíkon él és gazdálkodik, Szumátra szigetén. A Kerinci-hegy egyike annak a 452 vulkánnak, a csendes-óceáni tűzgyűrűben, melyek aktivitásukkal folyamatosan mozgásban tartják a világot: kitörések és lemezmozgások jellemzik ezt a 40 ezer kilométer nagyságú lópatkó alakú vonulatot. Kerinci kitörése azonban rendkívül hasznos volt a környék gazdálkodói számára, a buja zöld közeg friss, tápanyagdús és termékeny talajból nyer erőt. A kooperatívot Triyono vezeti, aki amellett, hogy a feldolgozást irányítja, igyekszik minden gazdát megtanítani arra, hogyan találhatják meg a legjobb utat saját tételei feldolgozásához és pörköléséhez. Ehhez egy teljesen felszerelt pörkölő helységet hoztak létre, cupping laborral, a hántoló malmok mellett. Annál is inkább nagy szó ez, hiszen a kooperatívot 2017-ben alapították. Szumátrán majdnem minden farm kicsi, általában 0,5 és 2,5 hektár közöttiek. A kávé az egyik elsődleges pénztermény, de szezonálisan termesztenek mellette zöldségeket, burgonyát és gyümölcsöket. Jövedelem-kiegészítés gyanánt sok farmer dolgozik szüreteken a környező tea ültetvényeken. A kávéhoz hasonlóan a tea is jelentős bevétele a szigetnek. Az ültetvények egymás mellett helyezkednek el. A kávészüret idején a gazdálkodók kézzel szedik cseresznyéiket, jellemző, hogy az egész család ezen dolgozik. Szüret után a cseresznyéket a gyűjtő központba szállítják, ahol a gazdák mennyiség és minőség alapján részesülnek fizetségben. A cseresznyék feldolgozása is itt történik, mind a 9 állomáson Triyono felügyelete alatt zajlik a folyamat. Anaerobic Honey tételüknél a cseresznyék először áztatásos módszerrel leválogatásra kerülnek, itt sűrűség alapján osztályozzák őket, majd pedig a szárító ágyakon szín alapján is kiszűrik az éretlen, túlérett és sérült szemeket. A hibátlanokat 20 kilós műanyag zsákokba pakolják, és légmentesen lezárják. A zsákokat ezt követően hűvős, száraz helyen tárolják, 18 és 22 °C között, 7 napon keresztül. A fermentálás után a cseresznyéket kimagozzák, és kiterítik száradni emelt ágyakra. Az ágyakat kupola védi az esőtől és az erős, direkt napsütéstől. Itt 20-23 napot töltenek a cseresznyék, amíg elérik a 12%-os nedvességtartalmat. Amint kiszárad, a szemek a hántolómalomba kerülnek, ahol újból kézi válogatáson esnek át.
Az alkotók szerint…
Mindig szerettünk volna Indonéz kávéval dolgozni, hiszen a terület nagyon rövid idő alatt fejlődött hatalmasat. Idén pedig végre felkerült Kerinci a kávéink közé: édes, szirupos jellege, változatos gyümölcsössége egyértelműen eldöntötte a választást, és az egyik legnehezebb két hetet rakta elénk, hiszen a pörkölések után meg kellett várnunk a pihenési szakaszt. Nehezen bár, de kibírtuk – megérte rá várni.
Az Impresso V60 receptje
Víz hőmérséklet: 92 C°
Kávé: 15 gramm
Víz: 250 gramm
Extrakciós idő: 3:20
Örlés: Comandande 30 click
Felöntés: 45 másodpercenként 50 gramm víz, amíg el nem éri a 250 grammot

Az alkotók
Három személy, három külön út a kávé felé, de mégis ami közös: a maximalizmus. Az Impresso célja, hogy a szakma elismerésésének megnyerése mellett megteremtsék a tökéletes otthoni kávézáshoz szükséges feltételeket konzisztens minőséggel és folyamatos szezonális megújulásokkal.
Kipróbálnád?
Szeretnéd kipróbálni az adott tételt? Jó lenne egy kis referencia a végeredményhez? Megkósolnád vásárlás előtt?
Semmi gond, ugyanis minden partnerünknél összegyűjtöttük melyik kávézóban találkozhatsz termékeikkel!
Elmerülnél a kávéban?
Rövid kávé rovatunkban röviden és lényegretörően összeszedtünk mindent, amit a kávézásról tudnod kell!
Rendelési információk
Friss pörkölést kapok?
Partnereinkkel minden tétel ajánlott fogyasztási és frissességi idejéről megállapodunk, melyet tiszteletben tartunk és garantálunk. Biztos lehet benne, hogy a kiszállított tételek a pörkölők által javasolt időtartamon belül, frissen kerülnek kiszállításra. Amennyiben a pörkölők által javasolt időtartam kezd közeledni, az adott terméket ellátjuk a Ments meg! címkével és a pörkölés pontos időpontjával.
Milyen hamar kapom meg a rendelésem?
Amennyiben a rendelésed termékeinek oldalán “Elérhető” készletinformáció van, úgy a 17:00-ig beérkezett rendelést már másnap a kezeidben tarthatod. Minden más esetben a terméket rendelésre pörkölik partnereink, vagy egy korábbi, de még nem beszállított batch szállítását várjuk. Ez általában 3-5 munkanap átfutási időt jelent.
Hogyan kaphatom meg a rendelésem?
A megrendelésed lehetőséged van házhoz, vagy csomagpontra szállítással kérni. A szállítást a fuvar.hu és az MPL végzi, a csomag feladását követő munkanapi kézbesítéssel.
Milyen szállítási költségekkel számolhatok?
A házhoz szállítás költsége 1450Ft, míg a csomagpontos szállításé 1150Ft, 10.000Ft felett pedig átvállaljuk a szállítási díjat.
Van lehetőség személyes átvételre?
A személyes átvételre egyelőre nincs lehetőség, de dolgozunk rajta, hogy minél hamarabb elhozzuk számotokra ezt a lehetőséget.
Tömeg | 0,25 g |
---|---|
Méretek | 10 × 3 × 20 cm |
Mennyiség | 250g |
Pörkölő | |
Pörkölő ország | |
Ízjegyek | |
Származás | |
Régió | |
Variáns | |
Magasság | |
Feldolgozás | |
Elkészítés módja | |
Típus | |
Ízkategória | Savas |