Üzlet
Nicaragua Everyday Specialty #02
Nicaragua, Montezumbából származó, espressohoz pörkölt, mosott eljárással készített nugát, asztalt szilva és marcipán ízjegyekkel domináló specialty szemes kávé
Pörkölő: CrackerJack
A történet
2000-ben Gloria és Hubert 10 manzanával kezdte meg a gazdálkodást. A farm húsz évvel később 28 manzanára (kb. 20 hektár) bővült, de már csak 12 manzanán folyik kávéültetvény. Az eredeti erdő nagy részét érintetlenül hagyták, és a kávét a liquidambar, guava és fenyőfák természetes lombkoronája alatt termesztik. Gloria és Hubert Maracaturra, Catuaí, Catimor és Maragogype fajtákat termeszt. Eső esetén nagyon nehéz autóval megközelíteni a farmot, mivel az utat könnyen elönti az árvíz. Sokszor a szüreti időszakban gyalog kell elszállítaniuk a kávét, az erdőn keresztül gyalogolva egy olyan helyre, ahonnan kis teherautókkal tovább tudják szállítani a malomba további feldolgozásra. a Cafetos de Segovia egy száraz malom, amely Ocotalban található, és kávéföldekkel van körülvéve, így a termelőknek könnyű a nedves pergamen szállítása a szüretelés és feldolgozás napján. 2015-ben egy helyi termelői család rájött, hogy a régióban a kávécseresznyéért fizetett árak túl alacsonyak, és hogy saját gazdaságukban is tudnának kiváló minőségű kávét termelni. Úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy szárazmalmot, hogy növeljék a termékük értékét, és ezt a malmot most Martha és Ana nővérek működtetik csapatukkal együtt. A család tulajdonában van néhány farm, amelyeket Martha és Ana apjától örököltek. Mint a térségben (északon, Hondurasszal határosan) sok más birtokhoz hasonlóan a gazdaságok tulajdonjogának története is összetett. 1975-1979 között a nicaraguai forradalom az egész országot sújtotta, de a hondurasi határon még intenzívebb volt, ami arra kényszerítette a családot, hogy az USA-ba emigráljon. Hat évvel később visszatértek Ocotalba, ahol azt kellett tapasztalniuk, hogy a házukat és a termőföldjeik nagy részét a kormány lefoglalta. Csak a házat kapták vissza – több mint 100 manzana (70 hektár) kávéültetvényt veszítettek el. A szárazmalom kiszolgálja a farmjukat és az üvegházat – amelyet 2020-ban építettek, hogy kísérleti tételeket és finomabb fajtákat termesszenek -, de néhány rokonuk és néhány nem rokon termelő kávéját is a környékről. Összesen 47 másik termelő dolgozik együtt a Cafetos de Segoviával. A szüreti csúcsidőszakban naponta akár 300 quintale-t is szállítanak a malomba, amelynek szárítókapacitása egyszerre 3000 quintale (1 quintale = kb. 46 kg zöld kávé). A malomban a szezonban legfeljebb 30 ember dolgozik. A kávé nagy részét nedves pergamen vagy cseresznye formájában szállítják, és a tételek 80%-át mossák. A szárítást általában teraszon kezdik, 5-6 napig árnyékban, majd teljes napon. Minden teraszt fekete hálóval fednek le, hogy a kávé ne közvetlenül a padlóra kerüljön. Az árnyékos szárításra azért van szükség, mert ezen az alacsonyabban fekvő helyen (kevesebb mint 900 méter tengerszint feletti magasságon) a nap erősen süt. A natúr kávékat 3-4 óránként mozgatják, és a nap legmelegebb óráiban halmozzák a kávét. A Cafetos de Segovia minden évben részt vesz a nemzeti Cup of Excellence verseny, ahol mindig előkelő helyezést ér el.
A CrackerJack espresso receptje
Víz hőmérséklet: 94 C°
Arány: 2.57:6
Bemenő: 18-18,5 gramm
Kijövő: 42-44 gramm
Extrakciós idő: 27-29 mp
Filter recept ajánlás
Víz hőmérséklet: 94 C°
Bemenő: 18 gramm
Kijövő: 305 gramm
Extrakciós idő: ~3:30
Felöntés: 55g blooming – 70g – 90g – 90g

Az alkotók
A CrackerJack elhatározta, hogy minőségükkel és megjelenésükkel emelik Pécs és az ország gasztronómiai színvonalát. Küldetésüknek tekintik, hogy minden tételből kihozzák a maximumot, így nyújtva a legjobbat az otthoni fogyasztók számára is. Olvasd el, ismerd meg a CrackerJack történetét!
Kipróbálnád?
Szeretnéd kipróbálni az adott tételt? Jó lenne egy kis referencia a végeredményhez? Megkósolnád vásárlás előtt?
Semmi gond, ugyanis minden partnerünknél összegyűjtöttük melyik kávézóban találkozhatsz termékeikkel!
Elmerülnél a kávéban?
Rövid kávé rovatunkban röviden és lényegretörően összeszedtünk mindent, amit a kávézásról tudnod kell!
Rendelési információk
Friss pörkölést kapok?
Partnereinkkel minden tétel ajánlott fogyasztási és frissességi idejéről megállapodunk, melyet tiszteletben tartunk és garantálunk. Biztos lehet benne, hogy a kiszállított tételek a pörkölők által javasolt időtartamon belül, frissen kerülnek kiszállításra. Amennyiben a pörkölők által javasolt időtartam kezd közeledni, az adott terméket ellátjuk a Ments meg! címkével és a pörkölés pontos időpontjával.
Milyen hamar kapom meg a rendelésem?
Amennyiben a rendelésed termékeinek oldalán “Elérhető” készletinformáció van, úgy a 17:00-ig beérkezett rendelést már másnap a kezeidben tarthatod. Minden más esetben a terméket rendelésre pörkölik partnereink, vagy egy korábbi, de még nem beszállított batch szállítását várjuk. Ez általában 3-5 munkanap átfutási időt jelent.
Hogyan kaphatom meg a rendelésem?
A megrendelésed lehetőséged van házhoz, vagy csomagpontra szállítással kérni. A szállítást a fuvar.hu és az MPL végzi, a csomag feladását követő munkanapi kézbesítéssel.
Milyen szállítási költségekkel számolhatok?
A házhoz szállítás költsége 1450Ft, míg a csomagpontos szállításé 1150Ft, 10.000Ft felett pedig átvállaljuk a szállítási díjat.
Van lehetőség személyes átvételre?
A személyes átvételre egyelőre nincs lehetőség, de dolgozunk rajta, hogy minél hamarabb elhozzuk számotokra ezt a lehetőséget.
Tömeg | 0,25 g |
---|---|
Méretek | 10 × 3 × 20 cm |
Mennyiség | 200g, 1000g |
Pörkölő | |
Pörkölő ország | |
Ízjegyek | |
Származás | |
Régió | |
Magasság | |
Variáns | |
Feldolgozás | |
Elkészítés módja | |
Típus |